zdrava hrana, dobro zdravlje…

MED, nas pravi saveznik!

Med                         Med moze pobediti bolest, upale, infekcije, bol, nesanicu. Kako pristize zima, med je jedan od najboljih saveznika u borbi protiv svih negativnosti. Med nastaje iz nektra kojeg pcele preradjuju a bran sa cvtova raznih biljaka. Med je najsavrseniji proizvod prirode. On poseduje skoro sve sastojke koje su potrebne nasem organizmu. Nektar iz cvetova je osnovni izvor ugljanih hidrata, koji zatim pcele preradjuju u fruktozu i glikozu. Med poboljsava rad mozga, jca imunuloski sistem i ima antibakterijski uticaj i spolja i iznutra. Takodje pomaze nasem telu da ozdravli. Mnogo od biljnih sastojaka koje med poseduje jacaju nas imunoloski sistem i uticu na nas da da budemo otporniji na razne bolesti. Bogat je raznim vitaminima i mineralima, koji su neophodni u ocuvanju naseg zdravlja. Tu su gvozdje, cink, kalcijum, fosfor, kalijum, bakar, magnezijum, mangan, hrom i selen. Prema tome, sadrzi amino kiseline nepohodne za nas zivot. Surovi med sadrzi i enzime, a oni su odgovorni za regeneraciju i za zdrave KLETKE, za apsorbiranje hrane i za sve bioloske procese u nasem telu. Cesto se postavlja pitanje jeli normalno da med kristalizira? Odgovor je svakako potvrdan. Pravi med tokom vremena kristalizuje i po tome se razlikuje od raznih falsifikata i niskokvalitetnog meda. Kada se med koristi za zasladjivanje toplih napitaka, kao sto je caj, treba pricekati da se caj ohladi na normalnu teperaturu, da nebi med izgubio svoja lekovita svojstva.

Lekovita svojstva meda

Bagremov cvet

Bagremov cvet

Bagremov med u caj od kamlice dobar je za lecenje vrtoglavice, nesanice i za klimaktericne tegobe. Med u caj od sipka preporucuje se u lecenju bolesti povezane sa bubrezima i mocne puteve. Lipov med u casi sa mlekom pomaze u slucajevima prehlade. Za lecenje bolesti srca treba se konzumirati livadji med rastvoren u casi vode, kojoj se dodaje limun. Kad je u pitanju lecenje bronhitisa i kaslja, treba piti toplo mleko, u kojemu je rastvorena solidna kolicina meda. U jacanju imuniteta i poboljsanja organizma, potrebno je svako jutro na prazan stomak da jedete med i to po jednu solju od kafe. Pri tome med treba da se sto duze u usta, pa nakon toga progutati. Na taj nacin lekovite materije brze i lakse stizu do krvi.

pcela                                        Propolis

Propolis nastaje iz mesavine biljnih materijala koje pcele skupljaju. Propolis u sebi sadrzi oko 200 sastojka, a najvazniji je cvetni prah, vosak, smola, biljni balsam, esencijalna ulja, oligoelementi i vitamini. Propolis se upotrebljava za lecenje raznih bolesti, i to najcesce virusne, bakterijske igabicna obljenja i pripada porodici antibiotika. Dobre efekte pokazuje kod organa za disanje, pradentoze , opekline, akne, infekcije creva. Primenjuje se u kozmetici zbog mocnog regeneriranje tkiva.

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

Spajanje na %s

%d blogeri kao ovaj: