Veoma jednostavno, pasulj je nutritivna super hrana. Pasulj je jedan od najboljih biljnih izvora proteina, siromasan kalorijama, mastima i natrijumom. Od minerala, sadrzi bakar, gvozdje, fosfor, mangan, mangnezijum, takodje veoma dobar izvor kalijuma i cinka. Od vitamine, pasulj je odlican izvor folne kiseline, tiamina, zatim vitamine B6, B2, B3 i K vitamin. Jedan obrok pasulja obnvlja rezerve gvozdja i mangana i na taj nacin povecava energiju i antiosidativnu zastitu organizma. U narodnoj medicini, mahune pasulja upotrebljavaju se kao lek protiv secerne bolesti. Smanjenje secera u krvi je i eksperimentalno, klinicki dokazano. One deluju i diureticno. Mahune se upotrebljavaju i protiv upale mocnih kanala.
A zasto psulj nije dobar?
Za lica koja imaju problema sa varenjem moze im biti pretezak produkt, na preporuku je pasirani pasulj, kome je otstranjena ljuspa bogata pektinom, da se zacini sa kimom, origanom ili majcine dusice, koji smanjuju naduveni stomak.
Komentiraj