BRUSNICA – vise od antibiotika
Retko da neka biljka ima plodve tako efikasne kao brusnica. Ona u poslednje vreme se sve vise spominje kao lekoviti produkt , a trba se znati i da je prirodni antibiotik i vise puta ima potvrdjeno svoj doprinos za covekovo zdravlje. Plodovi su bogati sa razlicitim zastitnim materijalima, sadrze minerale, vitamin A i C, kalcijum i biljna vlakna. Karakteristicno crveno i cvrsto zrno ima kiselast ukus zbog velikog prisustva vitamina C. Sem toga, brusnica kao lekovita biljka je vec poznata. Od nje se prave cajevi kako od njezinih plodova tako i od lisca ove biljke. Moze da se upotrebljava sveza ili kao isuseno voce. Takodje, moze se koristiti u zimskoj ishrani preradjena kaso dzem, marmelada, kompot i sl. Sveza brusnica, njen sok, smrznuta ili isusenapredstavlja prirodni antibiotik, koj unistava bakterije u nasem telu. Brusnica kao antibiotik se najvise koristi za lecenje urinarnog trakta. Caj je koristan u suzbijanju grceva u mocnog mehura i upalu bubrega, pomaze kod ljudi koji stradaju od giht i reume.
Brusnica deluje preventivno na kardiovaskularne bolesti, takodje smanjuje glikozu u krvi, a zbog smanjenja kolicine secera u krvi, deluje veoma povoljno i kod dijabeticara.
Zbog antioksidantne osobine, brusnica deluje na:
povecanje dobrog holesterola
protiv upalu i infekcije mocnog mehura i mocne kanale
smanjuje rizik od kancerogena obolenja (rak dojke i deblog creva)
protiv nastanka cira u zeljudcu
protiv stresa
infekcije koze, polovih organa i organa za varenje
Komentiraj