Iako siromasna kalorijama, brokula je riznica zdravlja, a njena hranjlivost se ne gubi ni nakon smrzavanja. Nazalost, ovo povrce kod nas je nepravedno zapostavljeno, i pored toga sto su istrazivanja pokazala da sadrzi materije koje preventivno deluju protiv kancerogenih oboljenja. Ukusna i zdrava jela od ovih zelenih loptica mogu se pripremati na mnogo nacina, ali najbolja su kuvana na paru, zato sto u tom slucaju se smanjuje nivo loseg holesterola u krvi. Ovo povrce poseduje i proteine, pa ukoliko se jede sa zitaricama, maze biti zamena za porciju mesa. Sadrzi i malo masti, a mnogo vlakana, tako sto zasicuje, i ne ostavlja osecaj mucnine u zelucu.
Persun protiv modrice
Za nesmasne, koji kuci cesto nalecuju na razne prepreke i pri tome zaradjuju modrice preporucuje se da kuci nikad ne ostanu bez svezeg persuna u kuhinji. Zasto, listovi ove zacinske biljke imaju izobilje sastojaka koji pomazu da se tkivo skupi i da sa krvarenje iz kapilara smanji, pa zbog toga pomazu da modrice brze prodju. Za oblogu je potrebno da listove cpersuna dobro istucate, postavite na gazu i postavite na mesto gde ste se povredili.
Kiseli produkti
Ponekad obroci spremljeni od paradajza mogu biti previse kiseli. Bas zbg toga, kad
koristite kisele produkte u njih dodajte neki neutralizator kiseline. Na primer,stavite jednu kasiku sode bikarbone u sos od paradajza. Iz istog razloga kuvari vole da dodaju secer, on takodje, moze da smanji kiselost paradajza u sosevima ili salate.
Ukoliko treba da przite ribu, a kuci vam nestalo brasna, onda u momentu kada spustate ribu u tavu prenazite je pivom ili jednostavno potopite je. Tako spremljena riba bice mnogo ukusnija i hrckavija.
Komentiraj